Ravage. Kunst en cultuur in tijden van conflict

Jo TOLLEBEEK & Eline VAN ASSCHE
€20,00
Verzenden naar
*
*
Verzendmethode
Naam
Geschatte levering
Prijs
Geen verzendopties

Year: 2014
Place: Brussel
Publisher: Mercatorfonds
Edition: 1st
Language: NL
Pages: 304
Condition: As New
Cover condition: As New
Binding: HC
Illustrated. 

Het boek neemt je mee langs verwoeste steden, ruïnes, beeldenstormen, kunstroven en propaganda. Van de 15de eeuw tot de 20ste eeuw. Inclusief prachtige illustraties.

In 2014 is het honderd jaar geleden dat aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk werd vermoord en het conflict losbarstte dat als de Eerste Wereldoorlog de geschiedenis in zou gaan. Tijdens deze Groote Oorlog gingen niet alleen miljoenen mensenlevens verloren maar werden ook tal van historische gebouwen en monumenten vernield, waardevolle kunstwerken gestolen en massa’s boeken verbrand. Vertrekkend vanuit deze verjaardag wil Ravaged aanzetten tot een bredere discussie over de impact van oorlogen op het artistieke erfgoed. Deze beklijvende publicatie schetst een boeiend intercultureel verhaal dat begint met de Trojaanse Oorlog en eindigt in het 21e-eeuwse Midden-Oosten, en onderzoekt hoe cultuurschatten dikwijls de stille slachtoffers van gewapende conflicten zijn geworden. De illustraties van meer dan tweehonderd kunstwerken en relicten worden aangevuld met bespiegelingen geschreven door hedendaagse kunstenaars. Dit boek, dat niemand onberoerd zal laten, brengt een passende hulde aan eeuwen van verloren kunstschatten.

Jo Tollebeek is hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de KU Leuven en een internationaal vermaard auteur en specialist in de cultuurgeschiedenis.
Eline van Assche is medecurator van de tentoonstelling Ravaged: Art and Culture in Times of Conflict in het M – Museum Leuven

Deze indrukwekkende publicatie verschijnt precies honderd jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en onderzoekt de impact van eeuwen van oorlog en conflicten op het culturele en artistieke erfgoed in de hele wereld.

In samenwerking met KU Leuven.
Begeleidt de tentoonstelling in het M – Museum, Leuven, België – van 19 maart tot 1 september 2014.