Dit product is helaas niet meer beschikbaar

De Boerenkrijg. Brigands voor Outer en Heerd

Hendrik CONSCIENCE
€19,00
Verzenden naar
*
*
Verzendmethode
Naam
Geschatte levering
Prijs
Geen verzendopties

Year: 1965
Place: Brussel - Amsterdam
Publisher: D.A.P. Reinaert
Printer: Het Volk, Gent
Edition: Herziene uitgave
Language: Nederlands
Pages: 256+12 foto's
Condition: VG
Cover condition: VG
Binding: HC
Illustrated: 12 blzn z/w foto's door cameraman Jef Van Nooten, uit de Vlaamse A.B.N. film "Brigands voor Outer en Heerd van Hein Beniest. Omslag: C. Haubrechts.

- DE BOERENKRIJG. Onder deze naam is het korte maar verbitterde verzet van de Vlaamse plattelandsbevolking tegen de Franse overweldiger de geschiedenis ingegaan. Toen de Fransen in de geannexeerde Oostenrijkse Nederlanden onder de leuze « Vrijheid, Gelijkheid, Broederlijkheid » hun revolutionaire wetten invoerden, botsten zij op de stugge houd ing van de plattelandsbevolking die in de Franse nieuwlichterij een onloochenbare bedreiging zag voor de gevestigde orde in het land. Het optreden van de Sansculotten was trouwens niet van aard om de Vlaamse boeren, die zeer aan eigen zeden en godsdienst waren gehecht, voor de ideeën van de Franse revolutie te winnen . Als dan op de koop toe de jonge lieden door de Conscriptiewet werden verplicht om voor de gehate vijand te vechten, brak te Overmere in oktober 1798 een opstand los, die weldra naar de Kempen, Hageland en Klein-Brabant oversloeg. Spijt hardhandig en vaak misdadig optreden slaagden de Franse troepen er maar niet in deze opstand te onderdrukken. Pas nadat zij een overweldigende legermacht met geschut hadden aangevoerd, wisten zij het Boerenleger, dat zich onder leiding van de « generaal der Brigands » Van Gansen rond Hasselt had samengetrokken, te verslaan. Deze nederlaag van de Boeren of Brigands werd gevolgd door een ongenadige repressie die maand en duurde en een einde maakte aan elk verder verzet.

Conscience, die niet alleen zijn volk heeft leren lezen maar het door zijn historische verhalen en romans opnieuw bewust heeft helpen maken, koos deze heldhaftige brok uit onze volkse geschiedenis als achtergrond voor zijn ontroerend boek « De Boer en krijg », waarin hij ons met vuur en verve de lotgevallen schildert van de Brigand Bruno en de renegaat Sirnon.

Dezelfde historische strijd inspireerde Hein Beniest tot de Vlaamse FILM « BRIGANDS VOOR OUTER EN HEERD », waarvan hij ons bereidwillig een aant al foto 's afstond voor opname in deze uitgave van « De Boerenkrijg ».

- VOOR OUTER EN HEERD. Met deze strijdkreet, die in onze huidige Nederlandse taal zoveel betekent als “Voor Altaar en Haard”, bestreden eind achttiende eeuw de zogenaamde ‘Brigands’ uit onze contreien de Franse bezetter. De revolte duurde amper een tweetal maanden en ging vervolgens bijna onopgemerkt de geschiedenis in onder de banale benaming ‘De Boerenkrijg’. De leuze kreeg jammer genoeg gedurende de Tweede Wereldoorlog echter een ongewilde wrange connotatie.

- Pieter Corbeels drukte in een achterkamertje van zijn herberg vlugschriften tegen de Franse bezetter.