Bij ons in't dorp. Landelijk leven in Vlaanderen een halve eeuw geleden

Cas GOOSSENS
€14,00
Verzenden naar
*
*
Verzendmethode
Naam
Geschatte levering
Prijs
Geen verzendopties
Jaar1986
PlaatsBrussel / Amsterdam
UitgeverElsevier
Editie1st
TaalNederlands
Aantal pagina's160 + foto's
BindingSC
Beschrijving
Het dorp is niet bij naam genoemd door de auteur, maar ieder weet dat het over Itegem, deelgemeente van Heist op den Berg, gaat. Geïllustreerd met foto's.
 
De jongste halve eeuw is de hele wereld ons dorp geworden. Daar hebben de vliegtuigen, de satellieten, de media voor gezorgd. Toch bestaan er nog min of meer echte' dorpen van vroeger', waarin de herinnering aan het voorvaderlijke leven de huidige straten en velden blijft kleuren. Velen onder ons hebben de overgang van het oude dorp naar het mediadorp nog beleefd en vertellen erover aan hun kinderen.
In zijn boek, 'Bij ons in het dorp', beschrijft Cas Goossens de dorpsgemeenschap die hij als kind heeft gekend. Hij evoceert de jaren voor en na de Tweede Wereldoorlog in een middelgrote gemeente van arbeiders en boeren, gelegen aan een rivier die de levensader van de streek is. Niet als een verslaggever of waarnemer, maar als een echt lid van die gemeenschap vertelt hij over het dagelijkse leven, over de woon- en werkvoorwaarden, de invloed van de opkomende industrie op de landlieden, de armoe en de kermis, de kerk die nog in het midden van het dorp staat, de verhoudingen tussen klein en groot, de last en de schoonheid van de natuur.
Cas Goossens heeft zijn eigen dorp in de Kempen beschreven. Streekgenoten zullen het onmiddellijk herkennen. Toch wordt de naam niet genoemd, omdat het model staat voor zovele andere dorpen in Vlaanderen. Overal zal men bij de . lectuur, nu eens meewarig, dan weer vrolijk, bedroefd of weemoedig glimlachen: 'Ja, zo was het ook bij ons in het dorp ... '
De auteur (1937) is licentiaat in de Germaanse Filologie. Hij werkte sinds 1961 achtereenvolgens als radiojournalist, redactiesecretaris en directeur van het secretariaat van de Algemene BRT-directie. Op 1 september 1986 kreeg hij als Administrateur-Directeur-Generaal de leiding van de BRT in handen. Zijn sociale bewogenheid blijkt onder meer uit een in 1973 gepubliceerd boek: 'Open brief aan de rijke mensen'.
 
Inhoud
*
De geest
7
De rivier
11
Volk aan het water
21
Het zweet van ons aanschijn
34
Het steentje
60
God en zijn heiligen
77
De Sussen en de Geuzen
104
De meester en zijn school
128
De vier jaargetijden
147
Epiloog
159
 
Hoogte21,8 cm
Breedte15 cm
StaatFN
Staat OmslagVG