Jules Fonteyne. Retrospectieve tentoonstelling

Guillaume MICHIELS
€15.00
Ship to
*
*
Shipping Method
Name
Estimated Delivery
Price
No shipping options

Year: 1973
Place: Brugge
Publisher: Stadsbestuur
Printer: Walleyndruk, Brugge
Edition: 1st
Language: NL
Pages: 2+50+32 platen
Condition: FN
Cover condition: G
Binding: SC
Illustrated: 36 platen in z/w.

- INLEIDING:
Deze tentoonstelling is een posthume hulde en wellicht ook een eerherstel.
Gedurende zijn lange loopbaan heeft Jules Fonteyne nooit of bijna nooit geëxposeerd. Hij voelde er geen behoefte aan, wist wat zijn werk waard was, had bewonderaars en echte vrienden. Zelf was hij onbarmhartig streng voor de kwaliteiten van eigen werk.
Gedurende vele jaren was Jules Fonteyne directeur van de stedelijke Academie. Hij was daar een voorbeeld voor de kennis van het "métier" en een zorgzame waker over de gedegenheid van de opleiding van de jonge kunstenaars.
Bescheiden, onopgemerkt bijna nam hij afscheid van de Academie en even onopgemerkt overleed hij en. werd hij ten grave gedragen.
Maar de herinnering aan zijn figuur en aan de kwaliteit van zijn werk hebben wel stand gehouden.
Een huldetentoonstelling in het Groeningemuseum is het schoonste wat Brugge voor de overleden kunstenaar Jules Fonteyne thans kon doen.
Jules Fonteyne's werk is, voor het grootste deel een portret van zijn geboortestad. In fijne, pittoreske, humorvolle schetsen heeft hij mensen en huizen afgebeeld. Was hij de grote portrettist van het arme, dode Brugge van de 19e eeuw? Ik weet niet in welke mate Brugge zoveel armer en hopelozer was dan vele andere steden in het tijdperk van de elders groeiende industrie en proletariaat. De geschiedschrijvers zullen het statistisch nog zorgvuldig moeten uitmaken. Maar vast staat dat het werk van Jules Fonteyne bezielde documenten zijn van een reeks facetten van het veelzijdige Brugge.
Daarom konden wij op niemand beter dan op Guillaume Michiels beroep doen om deze tentoonstelling in te richten en een eerste catalogus van het werk op te stellen. De kunstschilder Guillaume Michiels heeft Jules Fonteyne gekend als directeur van onze Academie en als kunstenaar voelde hij zich met hem verwant. Tevens is Guillaume Michiels ongetwijfeld één onzer beste kenners van het stadsbeeld en het volksleven van Brugge op het einde van de vorige eeuw, van de tijd die aan Jules Fonteyne zijn inspiratie heeft bezorgd.
De catalogus bezit een blijvende waarde voor een werk dat zal stand houden en blijvende belangstelling, waardering en vreugde verwekken.
De tentoonstelling is gemaakt met sympathie, met liefde en in - wat wij zouden durven noemen - een Brugse familiegeest.
Fernand TRAEN, Schepen voor Cultuur.

- Tentoonstellingscatalogus Groeningemuseum.

INHOUD:
Inleiding.
Leven en werk.
Bibliografie.
Toelichting.
Catalogus.
Platen.