De Dodenklas

Freddy DE VREE
€30.00
Ship to
*
*
Shipping Method
Name
Estimated Delivery
Price
No shipping options

Year: 1977
Place: Antwerpen
Publisher: Pink Editions & Productions
Printer: Antiqua, Retie
Edition: 1st
Language: NL
Pages: 58
Condition: FN
Cover condition: G
Binding: HC in paars linnen zoals uitgegeven
Ft: 25 x 20 cm. 370 gr.

- Toelichting:
Deze bundel werd niet geschreven naar aanleiding of onder invloed van het bewonderenswaardige Mausoleum van Hans Magnus Enzensberger. De formule van de fiktieve biografie in versvorm hanteerde ik al eerder in Een sneeuwvlok in hel (De Bezige Bij, 1972) met als onderwerp leven en werk van Aleister Crowley.
De cyclus Donatien-Alphonse-François, Marquis de Sade verscheen in het Nieuw Vlaams Tijdschrift 28/8 (oktober 1975). De cyclus Isidore Ducasse verscheen in het Nieuw Vlaams Tijdschrift 29/5 (mei-juni 1976).
De cyclus Hugues C. Pernath verscheen in Gedicht 8 (december 1975). De cyclus Marcel Broodthaers verscheen gedeeltelijk in De Vernis 2 (winter 1976).
Charlie Parker is onuitgegeven.
Clarence Beeks maakte twee opnamen van zijn lied Parker's Mood onder de naam King Pleasure. Beide versies werden herperst voor het dubbelalbum The Source, Prestige 24 017.
De beginregels van de gedichten en enkele andere verzen bevatten evidente verwijzingen naar het gedicht April in Paris van Hugo Claus. Het andere citaat is van de Amerikaanse disc-jockey Al 'Jazzbo' Collins, opname Savoy 30 SA 6031.
De dodenklas is onuitgegeven. Het verwijst naar het gelijknamige toneelstuk van Tadeusz Kantor dat draait rond de behandeling van mannequins als een stadium tussen acteur en toeschouwer, in beweging zijn en immobiliteit, herinnering en symbool. Er zijn geen verdere raakpunten tussen de cyclus en Kantor's tekst of toneelgebeuren.
Het vers Het woord stilte ... is ontleend aan Georges Bataille's Le mot silence est encore un bruit.

- Colofon:
DE DODENKLAS van Freddy de Vree werd in de herfst van 1977 in opdracht van Pink Editions & Productions te Antwerpen naar typografische aanwijzingen van Mark Verstockt, gedrukt bij Antiqua te Retie.
Deze oplage bedraagt 500 exemplaren, genummerd van 1- 500, en 10 luxe exemplaren op 'Ingres Arches', genummerd van 1 -X.
Nummer 60.