Art Deco. Ontstaan, ontwikkeling en opleving van deze decoratieve stijl

Dan KLEIN, Nancy A. McCLELLAND & Malcolm HASLAM
€9.00
Ship to
*
*
Shipping Method
Name
Estimated Delivery
Price
No shipping options

Year: 1988
Publisher: Icob-Atrium
Edition: 2de druk
Language: NL
Pages: 288
Condition: G
Binding: SC
Illustrated. 

Art Deco. Ontstaan, ontwikkeling en opleving van deze decoratieve stijl.

Dan Klein / Nancy A. McClelland / Malcolm Haslam.

Dit boek geeft een gloedvol beeld van de met opzet meest breedsporige 20ste-eeuwse decoratieve stijl art deco. De grote diversiteit en pracht van de prestaties van zowel de interieurontwerpers als de architecten die hebben bijgedragen aan de art deco-stijl, zijn fraai geillustreerd in een visueel overzicht van de geschiedenis, dat onderling verbonden wordt door de teksten van vooraanstaande experts uit Londen en New York.
Art deco ontwikkelde zich uit een karakteristiek Frans beeld van luxe en verfijning. Net als art nouveau was het geen totaal homogene stijl, en een aantal van de karakteristieken in de vormgeving, die naderhand 'art deco' werd genoemd, waren latere ontwikkelingen uit de oorspronkelijk Franse stijl. Het meest interessant daaronder was de opbloei van de moderne stroomlijning, waarin zowel modernistische als art deco-elementen met gevoel voor effect waren vermengd. In zijn zuiverste vorm betekende art deco echter voornamelijk het najagen van verfijning, vaak door het toepassen van exotische en ongewone materialen: kostbare houtsoorten, nieuwe fineerlagen en inlegwerk en schitterend lakwerk. Amerikaanse ontwerpers toonden een vergelijkbare fantasie in hun gebruik van metaal in een aantal van de meest opvallende interieurs in New York van de jaren dertig. Het fenomeen art deco verdween niet na de beroemde Parijse tentoonstelling van 1925, maar handhaafde zich in de jaren dertig en veertig in Amerika en vond erkenning in een opleving aan beide kanten van de oceaan in het begin van de jaren zeventig. Dit is het eerste boek dat art deco behandelt als voortdurend fenomeen, even ontvankelijk voor opbloei en aanpassing als alle voorafgaande grote decoratieve stijlen.
 
Met 346 illustraties, waarvan 236 in kleuren.
 
Dan Klein is hoofd van de afdeling voor 20ste-eeuwse decoratieve kunsten bij het Londense veilinghuis Christies. Daarvoor bezat hij een galerie in Londen. Hij is tevens verzamelaar van hedendaagse Europese glaskunst en schrijver van een aantal publikaties over de 20ste-eeuwse decoratieve kunsten, waaronder The History of Glass dat de Libraries Association-prijs heeft gewonnen voor het beste naslagwerk van het jaar.
 
Nancy McClelland is adjunct-directrice bij Christies in New York en belast met de moderne decoratieve kunsten.
 
Malcolm Haslam was voorheen kunsthandelaar in Londen. Hij heeft uitgebreid over het onderwerp gepubliceerd, en heeft onder andere het boek Marks and Monograms of the Modern Movement en een belangrijk werk over het surrealisme op zijn naam staan.
 
INHOUD:
INLEIDING
DAN KLEIN/6
1/DE OORSPRONG VAN ART DECO
MALCOLM HASLAM/10
2/EEN WERELD VAN ART DECO
MALCOLM HASLAM/44
3/ART DECO EN DE MODERNE GEEST
MALCOLM HASLAM/106
4/ AMERIKAANSE ART DEC0
NANCY McCLELLAND/158
5/MASSAPRODUKTIE
NANCY McCLELLAND/200
6/OPLEVINGEN VAN ART DECO
NANCY McCLELLAND/250
BIBLIOGRAFIE/284
REGISTER/285
FOTOVERANTWOORDING/288
 
Product tags