Newsletter

Zal ik eens wat vertellen...

Diverse auteurs & Cornelis JETSES & Gerda de Visser (redactie)
€9,00

Year: 1984
Place: Amsterdam
Publisher: Sijthoff
Edition: 2de druk
Language: NL
Pages: 188
Condition: VG
Cover condition: G
Binding: HC
Illustrated: Cornelis JETSES. (De Nederlandse Edmond VAN OFFEL)

- Negentien bekende Nederlandse kinderboekenschrijvers hebben zich door tekeningen van Comelis Jetses laten inspireren en schreven een rijke verzameling nieuwe verhalen en gedichten bij zijn nostalgische illutratie. Het werk van Jetses is niet beperkt tot zijn onvergetelijke creatie Ot en Sien; hij tekende ook prachtige geschiedenisplaten, natuurplaten, sprookjesillustraties en silhouetjes. 'Zal ik je eens wat vertellen' is dan ook een zeer gevarieerd kijk-, lees- en voorleesboek waaraan zowel kinderen van alle leeftijden als ouderen veel plezier zullen beleven. De verhalen en gedichten in dit boek zijn van de volgende schrijvers: Mies Bouhuys, Frans Buissink, Wim Burkunk, Karel Eykman, Corrie Hafkamp, Leonie Kooiker, Nannie Kuiper, Liesbeth van Lennep, Ries Moonen, Els Pelgrom, Fetze Pijlman, Jan Riem, Simone Schell, Alet Schouten, Vic Sjouwerman, Dolf Verroen, Tonny Vos-Dahmen von Buchholz, Dick Walda en Willem Wilmink.

- Voorwoord:
Het werk van de tekenaar Cornelis Jetses is voor veel mensen verbonden met onvergetelijke herinneringen aan hun schooltijd, want behalve de jongste generatie heeft bijna iedereen leren lezen aan de hand van de door hem geïllustreerde boekjes van Ligthart-Scheepstra 'Ot en Sien', 'Buurkinderen', 'Dicht bij huis en 'De wereld in'. Minder bekend is dat deze veelzijdige kunstenaar behalve deze tekeningen en die van het duo Pim en Mien ook heel ander werk heeft nagelaten. Schoolplaten bijvoorbeeld voor de lessen vaderlandse geschiedenis en biologie, illustraties bij goden- en heldensagen, silhouetjes en sprookjesachtige tekeningen.
Al dit werk is zorgvuldig in de archieven opgeslagen. Maar omdat Jetses tekeningen bestemd waren voor schoolboeken en ander lesmateriaal en de lesmethoden de laatste tientallen jaren drastisch veranderd zijn, is zijn werk lang niet meer volledig in herdruk verkrijgbaar.
'Zal ik je eens wat vertellen' biedt een rijke selectie tekeningen van de hand van Cornelis Jetses. Negentien bekende schrijvers en schrijfsters werden bereid gevonden hun visie, fantasie en talent om te zetten in een verhaal bij een aantal tekeningen van Jetses.
Het spreekt vanzelf dat de verschillende bijdragen een grote verscheidenheid vertonen; de tekeningen van Jetses zijn immers ook zeer gevarieerd. Iedere auteur geeft zijn eigen persoonlijke impressie bij de illustraties. Dat kan variëren van wat plechtig getinte verhalen bij ouderwetse plaatjes tot luchthartige vertellingen en gedichtjes en fantastische verhalen.
In de praktijk blijkt dat kinderen meestal zelf bepalen wat ze willen lezen en zich niet storen aan strikte leeftijdsgrenzen die in boeken worden aangegeven. 'Zal ik je eens wat vertellen' is dan ook niet aan een bepaalde leeftijd gebonden. Het is een boek om te bekijken, te lezen, te herlezen en om uit voor te lezen. Zowel kinderen als ouderen zullen er veel plezier aan beleven. Gerda de Visser.